Svaki dan u našem tijelu se odvija pravi mali rat za očuvanjem zdravlja i mladosti. Slobodni radikali koji nastaju kao nusproizvod metabolizma, napadaju stanice našeg tijela i uzrokuju njihovo uništavanje. Protiv slobodnih radikala najvažniju ulogu imaju antioksidansi, zaštitnici zdravlja i ljepote.
Što su i kako nastaju slobodni radikali?
Slobodni radikali u našem organizmu nastaju svakodnevno, uslijed procesa oksidacije u kojem iz organskih spojeva (hrane) nastaje energija koja nam je neophodna za život. U procesima oksidacije glavnu ulogu ima kisik. Iako nam je neophodan za život, u povećenoj koncentraciji kisik u tkivima i organima može djelovati toksično. Naime, kisik ima svojstvo stvaranja reaktivnih kisikovih vrsta (engl. reactive oxygen species – ROS) odnosno slobodnih radikala.
Slobodni radikali su molekule kisikovih spojeva s jednim ili više nesparenih (slobodnih) elektrona u svojoj vanjskoj ljusci, koji se nastoje što prije povezati u stabilniji spoj na način da „oduzmu“ elektron nekom drugom spoju. Elektrone često „oduzimaju“ bjelančevinama, lipidima i ugljikohidratima koji izgrađuju stanice u našem tijelu i pokreću štetnu reakciju koja se naziva oksidativni stres. Time stanice gube svoj integritet i postaju oštećene ili potpuno nefunkcionalne. Slobodni radikali često se vežu čak i na naš genetski materijal (DNA molekule), čime uzrokuju teška oštećenja stanica.
Oštećenja uslijed kojih dolazi do promjena u genima, dovode do mutacija, a mutacije mogu dovesti do razvitka malignih stanica, a time i tumora i raka. Slobodni radikali se stalno prirodno stvaraju u našem tijelu i prirodno neutraliziraju, a problem nastaje kada se stvaraju većom brzinom nego što ih organizam stigne neutralizirati. Tada dolazi do propadanja stanica i razvoja bolesti.
Antioksidansi – spasitelji od slobodnih radikala
Antioksidansi su molekule koje mogu spriječiti oksidaciju drugih molekula, drugim riječima oni doniraju jedan ili više elektrona slobodnom radikalu, čime ga stabiliziraju i sprječavaju pokretanje oksidativnog stresa koji uzrokuje oštećenje stanica.
Njihova uloga je trostruka:
- Onemogućuju stvaranje novih slobodnih radikala.
- Neutraliziraju već nastale slobodne radikale.
- Popravljaju oštećenja na stanici nastala djelovanje slobodnih radikala.
Antioksidansi dokazano usporavaju starenje, snizuju količinu kolesterola, štite srce i krvne žile, smanjuju rizik od nastanka raka.
Antioksidansi u kozmetičkim preparatima
Koža, koja je površinom najveći organ tijela (prosječno oko 2m²) predstavlja prvu liniju obrane organizma od štetnih čimbenika iz okoliša, stoga je najviše izložena stvaranju slobodnih radikala. Naime, ona na vanjske agresore (poput UV zračenja, onečišćenja iz zraka i sl.) djeluje pokretanjem imunološke reakcije u kojoj također nastaju slobodni radikali. Oni u koži uzrokuju iritacije i oštećenja stanica, a posebno vlakana koja izgrađuju srednji sloj kože (kolagen i elastin), zbog čega koža gubi svoju čvrstu strukturu i elastičnost te ubrzano stari. Stoga je upotreba antioksidansa u kozmetičkim preparatima sve učestalija jer oni:
- Sprečavaju nastanak oksidativnog stresa kože koji uzorkuje oštećivanje stanica i prijevremeno starenje kože.
- Čuvaju stabilnost kozmetičkih preparata jer sprečavaju oksidaciju lipida (biljnih ili mineralnih ulja), mirisa i drugih sirovina u reakciji s kisikom koja bi uzrokovala kvarenje proizvoda.
U kozmetičkoj industriji od antioksidansa se najčešće koriste askorbinska kiselina (vitamin C), tokoferol (vitamin E), polifenoli i flavonoidi.
Vrste antioksidansa
U prirodi postoji velik broj antioksidanata koji pomažu našem organizmu u neutralizaciji slobodnih radikala. Neki od njih se mogu sintetizirati u našem tijelu (poput glutationa ili mokraćne kiseline), ali većina se unosi putem prehrane.
Najvažnije skupine antioksidanata su vitamini, karotenoidi, flavonoidi i polifenoli. Među vitaminima su našem organizmu najvažniji vitamini C (askorbinska kiselina), E (tokoferol), A (retinol).
Od karotenoida u iznimno snažne antioksidanse ubrajaju se astaksantin, beta-karoten, lutein i likopen, dok su u zadnje vrijeme najpopularniji flavonoidi tanini te kvercetin i resveratrol.
Polifenoli su iznimno važni zbog utjecaja na metaboličke procese, a jedan od njih je i klorgenična kiselina, najzastupljenija u zelenoj kavi.
Izvori antioksidansa
Antioksidansi se nalaze u većini namirnica svakodnevne prehrane, pogotovo voća, povrća i začina, no velik broj njih se procesima termičke obrade uništavaju. Stoga je preporuka većinu voća i povrća konzumirati sirovo ili kuhano pod parom, kako bi se očuvao maksimum njihove antioksidativne snage. Neke od namirnica s najvećim udjeloma antioksidanata su sljedeće
- Voće
Borovnice, brusnice, jagode, maline, kupine, šljive, grožđe, citrusi (limun, naranča, mandarina, grejp, limeta), mango, kivi, crvena jabuka… - Povrće
Rajčica, mrkva, špinat, batat, brokula, artičoke, cvjetača, kupus, avokado, buća, luk, češnjak… - Začini
cimet, kurkuma, origano, kumin, peršin, bosiljak, kari, đumbir, papar, čili, korijander, kardamom, timijan, kadulja, metvica… - Ostale namirnice sa snažnim antioksidativnim svojstvima
Crno vino, zeleni i bijeli čaj, orašasto voće, hladno prešana biljna ulja (maslinovo, laneno, bućino…), plodovi mora…
Jesu li nam doista potrebni?
Antioksidanti su neophodni za normalno funkcioniranje našeg organizma, a njihov nedostatak neminovno dovodi do razvoja bolesti, često i tumora. Stoga danas stručnjaci bez iznimke preporučuju konzumaciju antioksidanasa kako bismo zaštitili organizam od starenja i bolesti.
Najbolji način za izgradnju zdravog plana prehrane jest konzumirati uravnotežene obroke i međuobroke sa širokim spektrom namirnica. Najmanje 2 šalice voća te 2,5 šalice povrća dnevno čine dobar početak prema životu punom zdravlja.
Ukoliko ste na niskokalorijskoj dijeti, u trudnoći, dojite ili jednostavno ne konzumirate dovoljno voća i povrća, dodaci prehrani bogati antioksidansima idealno su rješenje kako biste zadovoljili povećane potrebe organizma i zaštitili se od bolesti.
Leave A Comment