Borba protiv karcinoma – revolucionarno otkriće novog proteina

Borba protiv karcinoma za velik broj pacijenata je duga, iscrpljujuća i bezuspješna. No, to bi se uskoro moglo promijeniti! Istraživači vjeruju da su pronašli novi, revolucionarni način na koji ljudski organizam može ojačati imunološki sustav i s kojim bi borba protiv karcinoma ili bilo kojeg virusa mogla polučiti uspjeh.

Znanstvenici iz Imperial College London-a otkrili su potpuno nepoznati protein za koji se nadaju da bi mogao omogućiti novu genetsku terapiju kod ljudi u narednom razdoblju od 3 godine, izvještava The Daily Telegraph.

Imunološki sustav pokušava pobijediti karcinom T stanicama, ali najčešće gubi bitku. Novi protein, nazvan LEM – lymphocyte expansion molecule, omogućuje proizvodnju mnogo većeg broja T stanica koji bi trebao biti dovoljan da borba protiv karcinoma i drugih bolesti rezultira ozdravljenjem pacijenata.

Profesor Philip Ashton-Rickardt, znanstvenik koji je objavio studiju u časopisu Science izjavljuje: „Ovo otkriće je uzbudljivo jer smo pronašli potpuno nov način na koji se imunološki sustav može boriti protiv stanica karcinoma. Moglo bi značiti obrat u borbi s brojnim karcinomima i virusima.“

Ovo je potpuno nepoznati protein. Nitko ga do sada nije pronašao niti uopće bio svjestan njegovog postojanja. Ponaša se drugačije od svih poznatih proteina.

Protein je pronađen za vrijeme skeniranja genetski mutiranog miša. Miš sa specifičnim mutacijama proizveo je 10 puta više T stanica za što je zaslužan novootkriveni protein koji je također prisutan i kod ljudi.

Dr Mike Turner, načelnik odjela za infekcije i imunobiologiju u The Wellcome Trust-a, izjavio je da je ovo otkriće fascinirajuće.

Daljnja istraživanja na životinjama potrebna su prije testa na ljudima, ali postoji veliki potencijal za novi tip liječenja koji se glavninom temelji na sposobnosti imunološkog sustava da prepozna i uništi abnormalne stanice.“ Izjavljuje dr. Turner.

Dr Alan Worsley, viši znanstveni informacijski službenik iz Cancer Research UK-a, izjavio je: “Ovaj uzbudljivi rad na miševima još je u ranoj fazi i za sada je testirana samo jedna vrsta karcinoma.

Karcinomi često pronađu način da potisnu imunološki sustav, ali lijek koji odolijeva karcinomu i omogućuje imunološkim stanicama da targetiraju stanice karcinoma, jako obećava. Biološka istraživanja imunološkog sustava mogu pomoći u razvoju učinkovitih tretmana koji će podići razinu imunoloških stanica koje imaju sposobnost da borba protiv karcinoma rezultira uspjehom.

Znanstvenici trebaju pronaći način kako razviti lijek koji targetira ovu molekulu, a koji je također siguran i učinkovit za bolesnike s karcinomima.