Grlo, nos, uho, glavobolja - Sophia Web Shop

Web Shop

Još jedan razlog da si češće priuštite slatko zadovoljstvo je istraživanje Britanskog Nacionalnog Zdravstvenog Servisa koje potvrđuje da čokolada pomaže u smirivanju kroničnog kašlja.

Istraživanja o utjecaju teobromina na kašalj

U spomenutom istraživanju, 300 Britanaca s izraženim problemom suhog, nadražajnog kašlja, bili su liječeni gorkim alkaloidom iz kakaa – teobrominom, tijekom 14 dana. Dnevna doza teobromina kojoj su bili podvrgnuti pacijenti iznosila je 1000 mg. Rani rezultati pokazali su olakšanje i smanjenje kašlja kod 60% pacijenata.

U drugoj studiji provedenoj od strane londonskog Nacionalnog Instituta za srce i pluća otkriveno je da teobromin blokira djelovanje senzora u mozgu koji potiču kašalj. Blokiranje senzornih živaca zaustavlja refleks kašlja. Studija je pokazala veću učinkovitost teobromina u odnosu na kodein, u liječenju kroničnog kašlja.

Teobromin iz kakaa

Teobromin je gorki alkaloid deriviran iz kakaa, također poznat kao i ksanteoza. Osim u čokoladi, teobromin se nalazi i u drugim prehrambenim proizvodima koji sadrže kakao, te u listićima čaja. Količina teobromina u kakao prahu varira od 2 do 10%. Mnogo veće koncentracije su u tamnim čokoladama u odnosu na mliječne.

Količina teobromina na 100 g tamne, nezaslađene čokolade iznosi oko 1600 mg, na 100 g tamne, zaslađene čokolade oko 500 mg, a u mliječnoj čokoladi samo oko 200 mg.

Teobromin se u modernoj medicini koristi od početka 20. stoljeća. Zbog svog diuretičkog učinka i svojstva vazodilatacije ili proširenja krvih sudova, koristi se za snižavanje visokog krvnog tlaka.

Osim teobromina, čokolada je i vrijedan izvor fitokemikalija, antioksidanasa i polifenola koji imaju niz povoljnih utjecaja na zdravlje čovjeka.

No, ipak čokolada nije trajno rješenje, budući da je velika vjerojatnost povratka kašlja, nakon prestanka čokoladne terapije.

Grlo, nos, uho, glavobolja - Sophia Web Shop

Web Shop

Ukoliko vas muči suhi, nadražajni kašalj, red ili dva čokolade dnevno može olakšati simptome, no ukoliko se kašljanje pojačava, remeti san ili vas ometa u dnevnim aktivnostima, ne odgađajte posjet liječniku.