Kozmetika za lice - Sophia Web Shop

Web Shop

Koža u menopauzi zahtjeva intenzivniju i bogatiju njegu. Žene koje su njegovale kožu tijekom života, imaju vidno bolju kvalitetu kože i izgledaju mlađe. U razdoblju predmenopauze i menopauze potrebno je posvetiti dodatnu njegu, posebno koži lica, vrata i dekoltea.

Razdoblje predmenopauze i menopauze izuzetno je zahtjevno doba u životu žene. Osim gubitka plodnosti, smanjena proizvodnja hormona dovodi i do raznoraznih, uglavnom negativnih promjena u tijelu, ali i na koži žene. Ali isto tako to može biti i vrijeme osnaživanja i osobnog razvoja. Graciozno proći kroz menopauzu s njegovanom i mladenački blistavom kožom, jedan je od puteva do zadovoljstva.

Hormonalne promjene koje se događaju tijekom menopauze mijenjaju fiziologiju kože. Smanjena proizvodnja estrogena i progesterona za posljedicu ima promjene o kojima više govorimo u nastavku.

Pojava dubokih bora, gubitak čvrstoće i volumena kože

Proizvodnja proteina kože (kolagena, elastina…) pod velikom je kontrolom hormona estrogena. Stoga u menopauzi, sa smanjenjem razina estrogena, dolazi i do smanjene proizvodnje i obnove kolagena i elastina u dermi, što rezultira ubrzanim gubitkom čvrstoće, volumena i elastičnosti kože te do nastanka dubokih bora.

Jeste li znali da se u prvih 5 godina menopauze izgubi skoro trećina ukupnog kolagena u koži? Iako se opadanje kolagena kasnije značajno usporava, prvih nekoliko godina uglavnom djeluju izuzetno negativno na mladost i ljepotu kože.

Koža u menopauzi postaje tanja

Estrogen utječe i na rast i održavanje kapilara kože. Stoga s padom proizvodnje estrogena dolazi i do smanjenja cirkulacije u koži.

Uslijed toga, sve manje i manje hranjivih tvari i kisika dolazi do stanica kože, što dovodi do stanjivanja kože te usporavanja metabolizma i obnove stanica. Uz stanjenje kože, dolazi i do slabljenja zaštitne funkcije kože, pa koža brže gubi vlagu te postaje suha i dehidrirana.

Stanjivanje kože dovodi i do veće prozirnosti kože, pa sitne kapilarice na koži postaju puno vidljivije, a kao i reakcije poput crvenila (uzrokovanog suncem, alkoholom, emocijama).

Pojava pigmentacijskih mrlja

Za regulaciju proizvodnje melanina, kožnog pigmenta, također je zadužen estrogen. U menopauzi se, na područjima koja su kroz godine bila najviše izložena UV zračenju, zbog manjka estrogena povećava sinteza melanina. Dolazi do pojave pigmentacijskih pjega, najčešće na licu, rukama, vratu i dekolteu.

Iako je starenje neizbježan dio života, možemo mu pristupiti na elegantniji način. Prihvatiti svoje godine svakako je nužno, ali istovremeno i proaktivno raditi na njegovanom i blistavom izgledu kože kad god je moguće.

Mnoge žene se odlučuju za hormonsku nadomjesnu terapiju kao rješenje za produžetak mladenačkog izgleda kože. No, ukoliko ste ipak više pobornik prirodnog starenja i očuvanja zdravlja i ljepote kože, donosimo vam savjete kojih biste se trebali pridržavati u dnevnoj rutini njege kože.

Savjeti za očuvanje zdravlja i ljepote kože

  1. UVIJEK ODABERITE NJEŽNO ČIŠĆENJE

Za čišćenje lica i skidanje šminke upotrebljavajte samo proizvode koji te ne sadrže agresivne sastojke poput sapuna i deterdženata koji intenzivno isušuju kožu. Radije odaberite nježnu dermatološku njegu ili proizvode na biljnoj čistećoj bazi – nježne gelove, pjene ili vodice, a za suhu kožu hranjiva mlijeka za čišćenje.

  1. IZBJEGAVAJTE ALKOHOL (u svakom obliku)

Koristite samo tonike ili losione koji ne sadrže alkohol, obzirom da u većini slučajeva isušuju kožu. Radije odaberite tonike s prirodnim ekstraktima, termalnim vodama ili antioksidantima koji će tonirati, osvježiti i hidratizirati kožu.

  1. OTKRIJTE MLADOST KOŽE PILINGOM

Za očuvanje mladosti kože neophodno je da redovite uklanjate odumrle stanice nježnim, ali učinkovitim pilingom. Naime, kako stari, koža se sve teže obnavlja, a odumrle stanice čine ten sivim i umornim. Redoviti piling 1-2 puta tjedno ”oživljava” kožu, uklanja suhe i mrtve stanice kože, potiče proizvodnju kolagena i dovodi kisik do kože.

  1. PRIUŠTITE SI KVALITETNU NJEGU

Odlučite se za visokokvalitetne anti-age proizvode. Minimum anti-age njege koju trebate odabrati jest ona koja obiluje visokom koncentracijom antioksidanata i hidratantnih sastojaka poput hijaluronske kiseline popunit će bore i vratiti koži punoću, ujedno je štiteći od daljnjeg starenja.

  1. BILJNA ULJA ZA NJEGOVANU KOŽU

Proizvodi na prirodnoj bazi, bilo na bazi biljaka ili termalnih voda, sadrže manje potencijalno štetnih sastojaka koji mogu izazvati iritacije i isušivanje kože. Proizvodi s prirodnim uljima, pogotovo onima koja su bogata esencijalnim masnim kiselinama, čine kožu hidratiziranom i nahranjenom. Preporuke su proizvodi s uljima badema, makadamije, jojobe, sezama, avokada i masline.

  1. ZAŠTITNI FAKTOR VAŽNIJI NEGO IKADA

Koža u menopauzi još je ranjivija na štetne utjecaje UV zračenja. Najvažnije oružje za sprječavanje starenja kože u svakoj dobi svakako je zaštitni faktor. U menopauzi je još važnije da koristite hidratantnu njegu s minimalnim zaštitnim faktorom SPF 15, kako biste spriječili fotostarenje kože.

Koža u menopauzi – preporuka kozmetičkih preparata

Koža u menopauzi pogođena je opsežnim hormonalnim promjenama i zahtjeva specijalnu, visokokvalitetnu njegu, koja će joj omogućiti da nadoknadi sve sastojke čija se proizvodnja u menopauzi drastično smanjuje, te tako što dulje održi svoju mladost i ljepotu.

Proizvodi za kožu u menopauzi obavezno moraju sadržavati sastojke koji nadomještaju ili potiču sintezu dermalnih proteina – kolagena, elastina (npr. retinol, biljni ekstrakti…), opskrbljuju kožu dovoljnom količinom vlage i popunjavaju duboke bore (npr. hijaluronska kiselina), kao i lipida (obnavljajuća biljna ulja), kako ne bi došlo do isušivanja.

Kozmetika za lice - Sophia Web Shop

Web Shop

Zrela koža je pogodna i stvaranju pigmentacijskih mrlja (tzv. staračkih pjega), stoga se preporučuju proizvodi, najčešće serumi, koji djeluju protiv hiperpigmentacije na način da sprječavaju nastanak pigmentacijskih mrlja i izbjeljuju već postojeće.