Njega mame i bebe započinje već u rodilištu. Rođenje djeteta jedno je od najsretnijih i najuzbudljivijih trenutaka u životu žene.  No, dani nakon poroda za većinu su novopečenih majki koliko lijepi, toliko i stresni i iscrpljujući. Kako bi povratak iz rodilišta protekao što jednostavnije poželjno je unaprijed pripremiti sve što je potrebno za njegu mame i bebe.

Što biste trebali pripremiti u ‘maminoj kozmetičkoj torbici’, donosimo u sljedećim savjetima.

Njega grudi i bradavica

Dojenje je prekrasno iskustvo za svaku majku.  Dojenje omogućava povezivanje majke i djeteta te im daje osjećaj spokoja i sigurnosti. No dojenje često može biti i bolno. Što zbog suhe i zategnute kože bradavica, što zbog nepravilnog položaja djeteta prilikom dojenja, često dolazi do pucanja i krvarenja tanke i osjetljive kože bradavica, čineći prekrasan čin dojenja bolnim i izrazito neugodnim. Olakšanje dolazi u obliku posebnih preparata koje će ublažiti bolove i potaknuti zacjeljivanje nježne kože bradavica;

  • Bayer Multi–Mam Lanolin za dojilje – Štiti bradavice tijekom dojenja i sprječava stvaranje napuklina. Omogućava trenutačno ublažavanje smetnji i održava kožu bradavica mekom, gipkom i zdravom. Nadomješta i nadopunjuje prirodnu masnoću kože koja se gubi dojenjem.
  • Avent Hidratantna krema za bradavice – Sadrži prirodne sastojke kokosovo ulje i aloe veru te Medilan™, izuzetno čist oblik lanolina koji prodire kroz vanjske slojeve kože radi poboljšanja razine vlage i osiguravanje mekoće. Krema je idealna za hidrataciju kože i omekšavanje bradavica.

Tijekom razdoblja dojenja, preporuča se upotreba čvrstog, ali udobnog pamučnog grudnjaka koji će pružati dobru potporu grudima. Ukoliko curenje mlijeka ne prestaje nakon podoja, preporuča se upotreba praktičnih uložaka za grudnjak;

Važno je često mijenjanje jednokratnih, odnosno redovno pranje perivih uložaka kako bi se spriječio razvoj bakterija/gljivica.

Njega kože tijela nakon poroda

Tijekom razdoblja trudnoće dolazi do ubrzanog porasta tjelesnog obujma. Trudnice u prosjeku dobiju od 5-15 kg težine u svega 9 mjeseci, što uzrokuje prebrzo rastezanje kože tijela, prilikom čega dolazi do pucanja i ožiljaka na koži zvanih strije. Strije najčešće nastaju na trbuhu, bokovima, stražnjici i grudima.

Strije tijekom trudnoće nije lako izbjeći, a još je teže u potpunosti ih ukloniti kad su već jednom nastale. Kako bismo umanjili njihovu vidljivost nakon poroda, preporuča se upotreba hranjivih i obnavljajućih ulja koji će omogućiti brže zacjeljivanje strija te ih učiniti manje vidljivima.

Njegujte tijelo svaki dan ujutro i navečer na sve dijelove tijela zahvaćene strijama.

Strije nisu jedina boljka novopečenih majki. Nakon poroda koža trbuha ostaje obješena i naborana, stoga ju je cilj u najkraćem mogućem roku vratiti u formu i učvrstiti. Preparati za učvršćivanje kože dolaze u mnogim oblicima kao intenzivna njega tijela nakon poroda ili prirodna učvršćujuća krema;

Za odmoran i vedar majčin pogled

Prvih nekoliko tjedana, mala beba uvodi u život majke prilično naporan i iscrpljujući tempo. Zbog čestih noćnih podoja, nije neobično da jutro dočekate natečenih očiju i s velikim podočnjacima. Lagane kreme protiv podočnjaka poput NUXE Contour des Yeux Prodigieux® Hidratantne kreme protiv podočnjaka smanjit će natečenost i pružiti vam blistav i odmoran pogled.

Za još bolji učinak na smanjenje natečenosti, držite kremicu u hladnjaku!

Njega bebe u prvim danima

Za dolazak novorođene bebe iz rodilišta, roditeljski dom treba pažljivo pripremiti. Ovo je vrijeme kada je beba najosjetljivija jer zaštitna kožna barijera bebe nije u potpunosti razvijena, Za njegu bebe u prvim danima preporuča se lagano kupanje u toploj vodi, uz ispiranje blagom kamilicom ili veoma nježnim dječjim čistačima poput Klorane Bebe Micelarne vodice za čišćenje koja neće narušiti veoma osjetljivu ravnotežu bebine kože.

Korištenjem pelena kod vrlo malih beba često se javlja pelenski osip. Za ublažavanje pelenskog osipa preporuča se specijalna njega obnavljajućim balzamima poput Klorane Bebe Kreme za pelensku regiju ili klasične JGL Dječja masti.

Pojava tjemenice

Tjemenica je česta pojava kod novorođenih beba u prvim tjednima života. Radi se o ljuskastim naslagama na tjemenu bebe, a uzrok su najčešće gljivice. Kod pojave tjemenice preporuča se upotreba specijalnih šampona kao što je Mustela Pjena za tjemenicu, koji će ukloniti uzrok nastanka i pročistiti tjeme bebe na iznimno nježan, ali učinkovit način.