Nokti su prozor u zdravstveno stanje tijela. Prateći stanje vaših noktiju možete na vrijeme otkriti koji važni elementi vašem tijelu nedostaju i spriječiti pojavu oboljenja.

Solgar vitamini za jačanje kože, kose i noktijuBljedilo noktiju najčešće ukazuje na nedostatak željeza u organizmu i anemiju.  Često pucanje noktiju može upućivati na usporen rad štitne žlijezde kao i potrebu za pojačanim unosom vitamina B kompleksa. Suprotno uvriježenom mišljenju, bijele točkice na noktima su normalna pojava i ne ukazuju na nedostatak kalcija već su vjerojatno uzrokovani traumom područja ispod nokta uslijed udarca.

Više o stanju noktiju te bolestima i poremećajima na koje izgled nokta može ukazivati pročitajte u ilustriranom članku Mayo klinike: 7 problema noktiju koje ne smijete ignorirati.

Nokti su kosa u drugom obliku! Nokti i kosa su građeni od istog proteina – keratina.

Jačanje noktiju prati i jačanje kose. Za obnavljanje i bolju kvalitetu noktiju i kose preporuča se jednak tretman; pojačan unos vitamina B kompleksa, prehrana bogata kvalitetnim uljima, kao i pakunzi koji sadržavaju neko od vrijednih hladno prešanih ulja kao što je maslinovo.

Osim što je glavni gradivni element ljudske kose i noktiju, keratin se nalazi i u većinskom sastavu ptičjeg perja, ljuski kojima su prekriveni gmazovi, te rogovima na glavi sisavaca.

Nepoznate činjenice o noktima

 1. Polugodišnje obnavljanje nokta
  • Da izrastu od baze do vrha noktima je potrebno punih 6 mjeseci! Ovu neugodnu činjenicu su spoznale osobe kojima je uslijed neke od trauma otpao nokat.
 2. Brzina rasta nokta
  • Na nogama i rukama nokti rastu nejednakom brzinom; nokti na nogama rastu čak dvostruko sporije.
  • Također na brzinu rasta noktiju utječu godišnja doba, spol i jeste li ljevoruki ili desnoruki.  Tako nokti brže rastu ljeti nego zimi. Neznatan, ali ipak malo brži rast noktiju je kod muškaraca, kao i na dominantnoj ruci.
  • Nokti rastu brže ako se redovito podrezuju, nakon preboljene bolest i u trudnoći!
 3. Grickanje noktiju ili onihofagija
  • Grickanje noktiju je poremećaj koji zahvaća čak do 45% svjetsje populacije! Istraživanja su pokuzala da skoro polovica čovječanstva grize nokte na ruci kad su nervozni, u nekom razdoblju života. Poremećaj se službeno zove onihofagija i najintenzivnija je u dobi između 10 i 18 godina.
  • Grickanju noktiju češće podliježe muški spol.
 4. Primati – jedini sisavci koji imaju nokte
  • Svi sisavci na vrhovima prstiju imaju kandže. Kod primata su se umjesto kandži razvili nokti kako bi rafinirali upotrebu prstiju za precizno hvatanje sitnih stvari.

Njega noktiju

Kako bi bili zdravi, čvrsti i sjajni, nokte je važno redovito i pravilno njegovati.

Nuxe Reve de Miel - krema za ruke i nokte na bazi medaOsim tjednog skraćivanja i rašpanja nokta, potrebna je njega i područja oko nokta kako se ne bi stvarale zanoktice. Prije njege noktiju, potrebno je oprati ruke i koristiti vlastiti pribor kako ne bi došlo do prenošenja bakterija i pojave infekcija.

Nokte i područje oko nokta njegujte nježno i polako. Nokte režite ravno, posebno nokte na stopalima kako ne bi došlo do neugodnog urastanja. Kožicu oko nokta možete prije utiskivanja omekšati kremom. Posebno pazite da ne budete pretjerano agresivni pri utiskivanju jer kožica lako puca i nastaju ozljede. Nakon skraćivanja, turpijanja i obrade kožice, namažite ruke i nokte kvalitetnom kremom koja sadrži kvalitetna ulja i vitamin E.

 

Osim njegom, zdravlju nokta ćete pridonijeti raznovrsnom prehranom izvornim namirnicama. Ne zaboravite uključiti orašaste plodove i biljna ulja poput maslinovog ili kokosovog!