Proizvodi za jačanje imuniteta - Sophia Web Shop

Web Shop

Pranje ruku je najjeftinija i najučinkovitija strategija za preventivu oboljenja. Redovito pranje ruku i jačanje imuniteta ključni su faktori za očuvanje zdravlja, posebno u razdoblju vladavine prehlade i gripe. Čestim i temeljitim  pranjem ruku osim što smanjujemo mogućnost oboljenja, direktno djelujemo i na sprječavanje širenja zaraze.

Kako ruke prenose zarazu

Golom kožom ruku dotičemo sve predmete koji nas okružuju. Najkontamiranije površine i žarišta bacila su predmeti koje dnevno dotiče velik broj ljudi;

 • rukohvati u javnim prijevoznim sredstvima
 • ručke na košaricama i kolicima u hipermarketima
 • novac
 • dugmad u liftu
 • kvake na vratima
 • prekidači za svjetlo
 • jelovnici i posude za sol i papar u restoranima
 • kante za smeće
 • slavine za vodu, posebno u hotelima i restoranima

Mikroorganizmi s naših ruku prelaze na predmete s kojima smo u kontaktu, a zatim na druge osobe koje ih dotiču.

Pranje ruku je neizmjerno bitno za sprječavanje i širenje bolesti. Istraživanja su pokazala da iznenađujuće mali postotak populacije ima usvojenu naviku učestalog pranja ruku –  samo 30%! Od tog postotka, još je manji broj osoba koje ispravno peru ruke i pranjem unište mikroorganizme koji se nalaze na površini kože.

Ukoliko smo prehlađeni, kašljanjem i kihanjem prenosimo mikroorganizme svuda oko sebe. Dovoljno je da zdrava osoba rukom dotakne neku od zaraženih površina, a zatim ne opere ruke prije jela i velike su šanse da će se zaraziti, posebno u slučaju oslabljenog imuniteta.

Pravilno pranje ruku

Jedino ispravno pranje ruku je pranje vodom i sapunom. Pranje uz korištenje sapuna rastapa masnoću i prljavštinu koje su većinski nositelj mikroorganizama. Pranje ruku samo vodom ili brisanje vlažnim maramicama nije ni približno učinkovita metoda. Pri pranju ruku osobito treba paziti na prostor između prstiju, vrhove prstiju, područje ispod noktiju i palac. To su dijelovi koji se obično propuste temeljito oprati pa se na njima zadržavaju mikroorganizmi često i nakon pranja.

Kako biste temeljito i učinkovito oprali ruke, slijedite upute u nastavku;

 • smočite ruke pod mlazom tople vode
 • nasapunajte ruke
 • rukom o ruku istrljajte dlan, nadlanice, palac, područje između prstiju, vrhove prstiju i nokatno područje
 • proces pranja ruku neka traje barem 20 sekundi
 • nasapunane ruke isperite pod mlazom vode
 • osušite ruke papirnatim ručnikom
 • poslije pranja namažite ruke kremom kako bi očuvali kožu od isušivanja

Ključni trenuci za pranje ruku

Učestalo pranje ruku je jako poželjno, no postoje trenuci koji su mnogo važniji od drugih.

1. Nakon obavljanja nužde

Pranje ruku poželjno je i prije obavljanja nužde, ali bi trebao biti neizostavan dio higijene i brige za zdravlje nakon svakog korištenja WC-a. Djecu treba učiti od najranije dobi da uvijek nakon obavljanja nužde temeljito operu ruke.

2. Prije kontakta s hranom

Ruke treba oprati neposredno prije jela, kao i prije pripreme hrane. Ukoliko ste prehlađeni, kašljete i šmrcate za vrijeme pripreme obroka, ruke treba oprati nakon svakog brisanja nosa.

3. Nakon kontakta s infektivnim sadržajem

U svim prilikama u kojima dolazi do kontakta sa stolicom kao što je brisanje djetetove guze, u kontaktu s povraćenim sadržajem želuca i iscjedkom iz nosa.

Stjecanje navike pravilnog pranja ruku u ključnim trenucima, velik je korak u prevenciji i suzbijanju zaraza.

Jačanje imuniteta

Proizvodi za jačanje imuniteta - Sophia Web Shop

Web Shop

Idući korak u borbi protiv oboljenja je jačanje imuniteta. Ukoliko uzročnici oboljenja prodru u organizam, jak obrambeni sustav pobijedit će u borbi i zaštititi vas od bolesti.

Zdrava i uravnotežena prehrana te obilje raznolikih namirnica uvelike će pomoći imunološkom sustavu. No, pod utjecajem užurbanog tempa modernog života i gotovo konstantnog stresa kojem smo izloženi, često je potrebno posegnuti za preparatima koji jačaju naš imunitet i štite organizam od bolesti. Širok izbor kvalitetnih preparata za bolji imunitet potražite u Sophia specijaliziranoj prodavaonici.