Što je termalna voda?

Termalne vode - Sophia Web Shop - Sophia Web Shop

Web Shop

Termalne vode naziv su dobile prema tipu izvora od kojih se dobivaju. Da bi se neka voda mogla nazvati termalnom, mora izvirati na izvoru čija je temparatura stalna te je minimalno 8.3⁰C viša od temperature okolnog zraka. Voda koja izvire na takvim izvorima bogata je mineralima, a vrsta minerala ovisi o tome na kojem području voda izvire te kakve su fizikalno-kemijske karakteristike tla.

Termalni izvori često se nazivaju i ljekovitim izvorima. Još od antičkih vremena termalna se voda koristila za liječenje različitih bolesti, najčešće reumatskih, kardiovaskularnih i neuroloških, te za rehabilitaciju, a liječilišta u kojima se koristi termalna voda danas su raširena u svijetu.

Djelovanje termalne vode

Ustanovljeno je kako termalna voda izuzetno dobro djeluje i na liječenje mnogih kožnih bolesti pa tako danas postoje mnoga liječilišta koja su specijalizirana za upravo za liječenje kožnih bolesti (dermatitisa, ekcema i sl.). Na tragu toga počela je intenzivna uporaba termalne vode u dermatologiji.

U posljednje je vrijeme termalna voda često prisutna i u kozmetici, bilo u obliku termalne vode u spreju, ili pak kao osnova drugih dermokozmetičkih pripravaka.

Dr. sc. Ivana Nola, spec. dermatovenerolog navodi kako „termalna voda spada u dermokozmetički pripravak, dakle u grupu proizvoda koji se nalaze između grupe kozmetike i grupe lijekova. Sadrži aktivne tvari zbog kojih ne spada u kozmetiku, a aktivni sastojak nije lijek, stoga ne spada u grupu lijekova. To znači da je djelotvornija od kozmetičkih pripravaka, a kako ne spada u lijekove, može se primjenjivati, ako nam to odgovara, niz godina.

Utvrđeno je kako termalna voda pozitivno djeluje kod liječenja različitih vrsta ekcema, psorijaza, atopijskog dermatitisa, ali i kod zacjeljivanja ožiljaka i opekotina.

Smatra se da je za terapeutski učinak termalnih voda odgovorna interakcija između minerala i elemenata u tragovima i strukturalnih elemenata u koži.

Minerali i elementi u tragovima u termalnim vodama

Danas na tržištu postoji više različitih vrsta termalnih voda. Sve one imaju neke zajedničke karakteristike, a međusobno se razlikuju u sastavu minerala odnosno elemenata u tragovima.

Najčešće prisutni minerali i elementi u tragovima su:

 • Sumpor – iako komercijalne termalne vode nisu toliko bogate sumorom, sumporne se termalne vode smatraju najvrednijima u liječenju akni te gljivičnih i bakterijskih infekcija kože.
 • Bakar –sudjeluje u procesu sinteze kolagena te stvaranju pigmenta melanina, stoga ima utjecaj na obnavljanje i zacjeljivanje kože kao i na djelovanje protiv bora.
 • Cink – u obliku cinkovog-oksida i u kombinaciji s niskom koncentracijom kalcija snažno stimulira obnovu keratinocita (stanica koje tvore gornji sloj kože, epidermu) stoga se vrlo često koristi u kozmetičkim pripravcima koji pomažu kod liječenja ekcema, svrbeža, crvenila i sl.
 • Kalcij – jedan je od kljčnih čimbenika razvoja korneocita (stanica koje grade najgornji sloj kože) stoga je vrlo važan za zacjeljivanje gornjih slojeva kože.
 • Magnezij – djeluje u kontroli stanične proliferacije stoga kontrolira psorijazu. U kombinaciji s kalcijem u odgovarajućem omjeru djeluje na vazodilataciju i snižavanje krvnog tlaka, stoga u dermatologiji ima ulogu u smanjenju edema i crvenila kože.
 • Selen – niske koncentracije ovog elementa u tragovima stimuliraju sintezu DNA i stanični rast, a dokazano mu je i antibakterijsko i protuupalno djelovanje te štiti od oštećenja koja mogu uzrokovati UVA i UVB zrake.

Najpoznatiji izvori termalne vode koja se koristi u dermatologiji su Avene, Uriage, Vichy i La Roche Posay, a svaka od njih odlikuje se određenim kemijskim sastavom.

Avene

Avène termalna voda nastaje spajanjem podzemnih voda u gorju Cevennes i izvire iz dubine zemlje nakon 40-ak godina, bistra i čista, temperature 25,6° C, u blizini mjesta Avène. Tijekom dugog putovanja obogaćuje se elementima u tragovima i silikatima, koji je čine tako nježnom za kožu. Avéne termalnu vodu odlikuju nizak sadržaj minerala i optimalna ravnoteža kalcija i magnezija. Njezin sastav je jedinstven i stalan: ima nisku mineralizaciju (207 mg/l) i pH 7,5. Bogata silikatima: 10,6 mg/l). Vrlo bogata elementima u tragovima (B, Zn, Cu, Se…).

Kemijski sastav:

 • HCO₃⁻ = 226,7 mg/l
 • SO₄ᶟ¯ = 13,1 mg/l
 • Cl¯= 5,4 mg/l
 • Ca²⁺ = 42,7 mg/l
 • Mg²⁺ = 21,2 mg/l
 • Na⁺ = 4,8 mg/l

Zbog nešto niže koncentracije minerala ova termalna voda izuzetno je blaga zbog čega je primjerena za umirivanje osjetljive kože te za kožu sklonu alergijama, posebice suhu.

La Roche Possay

La Roche-Posay termalna voda potječe od kišnice koja se filtrira kroz tanke kredaste stijene koje su prirodni izvor selena te od oko 1.700 godina starih dubokih voda koje teku kroz dubinski pijesak iz epohe cenomanija, zbog čega je izuzetno bogata selenom. Njezini su minerali stabilni te poštuju fiziološku ravnotežu kože. La Roche Posay termalna voda je gotovo pH neutralna te ne prolazi kroz preradu, čime njezina svojstva ostaju netaknuta.

 • Bikarbonat 396 mg
 • Kalcij 140 mg
 • Silikati 30 mg
 • Selen 60 μg
 • Cink 22 μg
 • Bakar 5 μg

Zbog selena kojeg sadrži u svom sastavu La Roche Posay termalna voda jedinstvena je po tome što ima anti-age djelovanje te ima djelovanje na umirivanje kože.

Uriage

Uriage termalna voda bogata mineralima i elementima u tragovima. Sadrži mineralne soli – So4, Cl, Na, Ca, Mg i K pa je samim time malo slanija. Uz mineralne soli sadrži i elemente u tragovima; Cu, Zn, Mn i Si i neutralni plin pod pritiskom (N2). Prirodno je izotonična. 100% prirodna i bakteriološki čista.

Sadrži najveću koncentraciju minerala, posebno bakra i cinka zbog čega je primjerena za masnu kožu te za tretiranje pelenskog osipa, kao i npr. umirivanje kože nakon depilacije.

Vichy

Vichy termalna voda nastaje tijekom sporog prolaska kristalnim dubinama vulkana Auvergnea i tu se mijenja i puni mineralima prije no što izađe na površinu čista i prirodno blagotvorna.
Bogata je jedinstvenim spojem više od 15 minerala poput željeza, kalija, kalcija, mangana ili silicija.

 • Bikarbonati: 4776.3 mg/l
 • Kloridi: 357 mg/l
 • Kalij: 99,6
 • Flouridi: 8.8
 • Natrij: 8860 mg/l
 • Kalcij: 150.6 mg/l
 • Magnezij: 12.3 mg/l
 • Željezo: 1.0 mg/l

Zbog željeza kojeg ima u svom sastavu djeluje na jačanje prirodne otpornosti kože te je primjerena svim tipovima kože.

Primarna je uloga svih termalnih voda hidratacija. Nanošenjem na kožu ostavljaju blagi sloj minerala koji kožu štite kožu od isušivanja.

Osim toga, sve termalne vode primjerene su za osjetljivu kožu, kod koje smanjuju iritacije i crvenilo, zatim potiču regeneraciju i zacjeljivanje oštećene kože, smanjuju svrbež i osjećaj zatezanja, primjerene su za korištenje na putovanjima, kod pelenskog osipa, nakon depilacije i brijanja i sl.

Termalne vode dolaze u obliku spreja i kao podloga za izradu dermatoloških proizvoda.

Termalne vode u spreju

Njihovo korištenje iznimno je jednostavno, nanose se raspršivanjem na kožu, ostave se da djeluju nekoliko minuta, a zatim se koža posuši papirnatom maramicom.

Termalna voda u spreju koristi se za osvježavanje kože u bilo koje doba dana, zatim za umirivanje zatezanja i crvenila, za umirivanje nakon čišćenja lica ili tretmana poput pilinga, dermoabrazije ili depilacije, nakon ili za vrijeme izlaganja suncu, kod pelenskog osipa, na putovanju …

Podloga za izradu dermatoloških proizvoda za njegu

Termalne vode - Sophia Web Shop

Web Shop

Termalne vode osnova su mnogih dermatoloških linija gdje, ovisno o svom mineralnom sastavu, djeluju na smanjenje crvenila i iritacije kože, na smanjenje suhoće i zatezanja kože, pozitivno djeluju protiv nepravilnosti kože poput akni, pomažu kod različitih vrsta dermatoza te pospješuju zacjeljivanje.

Nisu poznate nikakve nuspojave kod korištenja termalnih voda te su sigurne za svakodnevnu uporabu kod djece i odraslih.